Szervíz: +36 30 856-4325 Kereskedelem: +36 30 834-3804 Hitel: - 8000 Székesfehérvár, Gõzmalom út 22. Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 18:00
Szombaton: 08:00 - 12:00

TPMS - Abroncsnyomás ellenörző rendszer

Mi kell hozzá??

- Autó pontos típusa, évjárata

- alvázszám

Az Európai Unió rendeletének megfelelően 2014. November 1-től kizárólag abroncsnyomás ellenőrző rendszerrel (TPMS) felszerelt személyautókat lehet regisztrálni.

ABRONCSNYOMÁS-ELLENŐRZŐ RENDSZER (TPMS)
MI AZ A TPMS?

Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer egy, az autóba a gyártó által integrált rendszer, amely folyamatosan monitorozza a jármű kerekeiben lévő légnyomást. Alapvetően kétféle rendszert különböztetünk meg:
    - direkt rendszer - a légnyomást egy, az abroncsban lévő szenzor méri
    - indirekt rendszer - az abroncsban lévő nyomást a jármű ABS szenzora által méri
A jármű vezetőjét a fedélzeti számítógép tájékoztatja az abroncsok állapotáról, illetve hibakódot generál, amennyiben valamelyik kerékben nem megfelelő a nyomás.

A TPMS rendszerek három funkciója: 
Növeli a vezetés biztonságát
Megelőzi a rossz légnyomás által felmerülő magasabb üzemanyag-fogyasztást
Megelőzi az abroncs, a túl alacsony légnyomás okozta esetleges abnormális, vagy gyorsabb kopását

FONTOS: A nem, vagy nem megfelelően működő rendszer vagy szenzor hibakódot eredményez a járműben, amelyet a műszaki vizsga folyamán is ellenőriznek.

KERÉKTÁRCSA KIVÁLASZTÁSA TPMS SZENZORHOZ
MIRE KELL ÜGYELJEK A KERÉKTÁRCSA VÁLASZTÁSAKOR? 

Amennyiben a járműve abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel (TPMS) van felszerelve, először is fontos megtudni, hogy direkt vagy indirekt rendszerről van szó. Utóbbi, azaz indirekt rendszer esetében az adatokat az ABS szenzorból nyeri a rendszer, tehát bármilyen felnit választhat, az nincs hatással a TPMS rendszerre.

Abban az esetben, ha a járműve direkt rendszerrel (vezeték nélküli jeladó az abroncs belsejében), a következőkre kell ügyelnie:
A kiválasztott keréktárcsa kialakítása révén alkalmas-e keréknyomás-ellenőrző szenzor felszerelésére? 
Az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer komplexitásából adódóan mindenképp azt javasoljunk, hogy mindenképp forduljon szakértőhöz. Ők rendelkeznek a megfelelő eszközökkel a szenzorok felszereléséhez, illetve azok programozásához, valamint az esetlegesen felmerülő problémákat is orvosolni tudják